Maalesef dün Başkan Biden'in I.Dünya Savaşı sırasında yaşananların 106. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada "Ermeni soykırımı" kelimesini kullandığını gördük.

Tarihsel gerçek şu ki, Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu, Kuzey ve Güney Azerbaycan'da yaşayan Ermeni azınlık bazı güçlerin kışkırtmasıyla Büyük Ermenistan'ın kurulması için ayaklandı ve Kuba ve Bakü'den Erivan, Urmiye, Kars, Erzurum ve Maraş’a kadar çok sayıda Müslüman Türk'ü katletti. Bu nedenle Azerbaycan ve Anadolu Türkleri kendilerini savunmak zorunda kaldılar ve o sırada maalesef her iki taraftan da çok sayıda insan hayatını kaybetti. Sonunda, savaştan haline olan Osmanlı hükümeti, savaş bölgelerinde yaşayan Ermeni nüfusu için zorunlu göç politikası uygulamak zorunda kaldı. Ancak Anadolu'nun batı kesimlerinde yaşayan Ermeni nüfusu zorunlu göç politikasına dahil edilmedi ve rahatsız edilmedi. Oysaki soykırım politikası uygulanacaksa, Batı Anadolu Ermenilerinin de saldırıya uğraması gerekirdi.

Ne yazık ki bu hikayenin sonu değil. Takip eden on yıllar içinde, Azerbaycan Türklerini Erivan ve Karabağ vilayetlerinden çıkarma politikası, tarihi Erivan vilayetinde tek bir Azerbaycan Türkü kalmayana kadar devam etti. Ondan sonra da Ermeniler düşmanca politikalarını sürdürdüler. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra katliam ve yağmalama yoluyla bir milyon Azerbaycanlıyı Karabağ ve komşu yedi bölgeden kovdular ve Hocalı katliamı gibi iğrenç suçlar işlediler. Onlar Azerbaycan ordusu tarafından zorla çıkarılmayıncaya kadar işgal ettikleri bölgeleri boşaltmayı reddettiler.

Türkiye ve Azerbaycan hükümetleri, çok taraflı bilimsel grupların bu konuda bilimsel ve tarafsız araştırmalar yapabilmeleri için tüm arşivlerini açmaya hazır olduklarını defalarca ifade ettiler. Ama Ermeni tarafı bundan hep kaçındı. Kuşkusuz, Başkan Biden'in siyasi davranışı, Ermeni lobisi ve Ermeni hükümetinin işgalci ve saldırgan politikalarının şidetlenmesi ile sonuçlanacak ve Azerbaycan ile Türkiye'nin birliğini ve kardeşliğini gölgeleyemeyecektir.

Başkan Biden adalet peşinde ise ve soykırımların tekrarlanmamasını istiyorsa, neden diğerlerini yargılamadan önce Yerli Amerikalıları tamamen soykırım yapan ülkesinin tarihiyle yüzleşmiyor ?! Ayrıca kendisi adalet istiyorsa, neden İran’da sistematik şekilde kültürel soykırıma ve ekonomik - politik sömürgeleştirmeye maruz kalan 35 milyon Azerbaycan Türkünü görmüyor?!

Kanaatimizce meseleye gerçekçi, kapsamlı ve adil bir bakışla bakmadan; tek taraflı, önyargılı ve siyasi bir yaklaşım içerisinde olmak sorunun çözümüne yardımcı olmayacaktır. Bizce, Başkan Biden’ın konuya yaklaşımı tek yönlüdür ve gerçekçi değildir.

Bu bildiriyi imzalayan, Güney Azerbaycan'lı Kuruluşlar olarak, bu siyasi ve gerçekçi olmayan tutumdan duyduğumuz memnuniyetsizliği ifade ediyor, kınıyor ve düzeltilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Adalet umuduyla

1- Azerbaycan Merkez Partisi

2- Azerbaycan Milli Direniş Teşkilatı - Direniş

3- Azerbaycan Öğrenci Hareketi - AZOH

4- Güney Azerbaycan Demokratik Partisi – GADP

5- Tebriz Araştırmaları Enstitüsü

25/04/2021