خبرهای منتشره و تحولات میدانی شهر تاریخی و ترکمن نشین «کرکوک» بار دیگر قلب میلیون ها «ترک آزربایجانی» را به درد آورده و آنها را بسیار نگران کرده است.

متاسفانه ده ها سال هست که سیاست های توسعه طلبی ائتنیکی و مداخلات نیروهای خارجی، شمال عراق را به مأمن گروه های تروریستی ائتنیکی و مذهبی تبدیل و ساکنان منطقه را دچار بحران های متعددی کرده است.

ملت عزیز ترکمن که قرن هاست در اراضی تاریخی خود ضمن تعامل و حسن همجواری با سایر اقلیت های ائتنیکی و مذهبی زندگی آرام را سپری می کردند به دلیل زیاده خواهی و سیاست های توسعه ارضی و مداخلات نیروهای خارجی دچار مشکلات فراوانی شده اند که تحولات خونین کنونی «کرکوک» ماحصل همان سیاست ها می باشد.

ملت ترک آزربایجان که سال های طولانی با مسائل مشابه در قاراباغ، غرب آزربایجان و سواحل خزر درگیر بوده و هست، درد برادران ترکمن خود در شمال عراق و سوریه را بخوبی احساس می کند که سیاست های نژادپرستانه دولت ها و گروهای تروریستی مورد حمایت خارجی چه بلایی را بر منطقه حکم فرما کرده است.

لذا ما سازمان های سیاسی آزربایجان جنوبی، که بخوبی میدانیم تحولات اخیر شمال عراق و سوریه ریشه در معادلات منطقه ای داشته و امتداد آن به مسئله بسیار حیاتی و استراتژیک «کریدور زنگه زور» و تعیین سرنوشت ملی ترک های آزربایجان جنوبی می رسد، روند تحولات را با دقت پیگیر بوده و حمایت کامل خود را از عزیزان ترکمن خود اعلام میکنیم.

ما بعنوان تشکیلات های سیاسی آزربایجان جنوبی از سیاست های اطلاعاتی، امنیتی و نظامی رژیم غیرمشروع جمهوری اسلامی ایران در سازماندهی و تجهیز و تسلیح گروه های تروریستی مانند «پ ک ک» و «الحشد شعبی» و ایجاد اختلاف بین نیروهای سیاسی «ترکمن» آگاهی داریم.

نظام مداخله گر و غیر مشروع جمهوری اسلامی همان گونه که در آزربایجان جنوبی خصوصا مناطق غربی آزربایجان و سواحل استراتژیک دریای خزر سیاست کثیف تغییر ترکیب جمعیتی و ایجاد کمپ برای گروه تروریستی «پ ک ک» را پیش می برد برای نیل به اهداف شوم خود در منطقه در شمال عراق و سوریه نیز پروژه های تروریستی خود را به جلو می برد.

یقین می دانیم که اتحاد و همگرایی و سازماندهی تشکیلاتی عزیزان ترکمن در شمال عراق و سوریه تنها راه چاره مقابله با همه توطئه ها در «کرکوک» خواهد بود.

زیرا نیروهای سیاسی آزربایجان جنوبی نیز علیرغم همه ترفندها و توطئه های نظام غیر مشروع جمهوری اسلامی ایران به این درک و جمع بندی رسیده اند که بدون سازماندهی تشکیلاتی، انسجام و همگرایی نخواهند توانست در آینده با خطرات مختلف از جمله سیاست های توسعه طلبی ارضی و... مقابله کنند.

شنیده های ما حاکی از آن هست که متاسفانه در بین ترکمن های کرکوک نیز برخی جریان ها بجای دفاع از تمامیت ملی و میهنی دچار اختلاف شده و تشکیلات های پیشرو ترکمن را تضعیف می کنند. یقین داریم سرچشمه این اختلافات نیز در نهادهای امنیتی اطلاعاتی جمهوری اسلامی نهفته است، ملت ترکمن قطعا با هوشیاری این توطئه ها را بر هم خواهد زد ! ما بار دیگر تاکید می کنیم با همه پتانسیل و همه ابزار های لازم در کنار این عزیزان بوده، هستیم و خواهیم بود.

تشکیلات های سیاسی حرکت ملی آزربایجان

1- حزب دمکرات آزربایجان جنوبی

2- حزب مرکزی آزربایجان

3- تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان – دیرنیش

4- جنبش دانشجویی آزربایجان – آزوح

Güney Azerbaycan siyasi örgütlerinden Kerkük olaylarına ilişkin açıklama

Tarih boyu Türkmenlerin yaşadığı şehir olan Kerkük'le ilgili yayınlanan haberler ve sahadaki gelişmeler, milyonlarca Azerbaycan Türkü’nün yüreğini bir kez daha yaralayıp endişelendirmiştir.

Ne yazık ki onlarca yıldır uygulanan etnik yayılmacılık politikaları ve dış güçlerin müdahaleleri, Kuzey Irak'ı etnik ve dini terör örgütleri için güvenli bir sığınak haline getirmiş ve bölge sakinlerinin pek çok kriz yaşamasına neden olmuştur.

Tarihi topraklarında asırlar boyunca huzur içinde bir yaşam sürdüren, diğer etnik ve dini azınlıklarla olumlu etkileşim içinde ve iyi komşuluk içinde yaşayan aziz Türkmen milleti, yayılmacılık politikaları ve dış güçlerin müdahaleleri nedeniyle pek çok sorunla karşı karşıya kalmıştır ve Kerkük'te yaşanan kanlı gelişmelerin de aynı politikaların sonucu olduğunun kanaatindeyiz.

Uzun yıllardır Karabağ, Batı Azerbaycan ve Hazar kıyılarında benzer meselelerle uğraşan Güney Azerbaycan Türk milleti, Kuzey Irak ve Suriye'deki Türkmen kardeşlerinin acısını yaşıyor ve paylaşıyoruz, yabancı devletlerin ve terörist grupların ırkçı politikaları bölgede nice acıklı olaylara ve facialara yola açtığının farkındayız.

Dolayısıyla biz, Güney Azerbaycan'ın siyasi örgütleri olarak, Kuzey Irak ve Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmelerin bölgesel denklemlerden kaynaklandığını, Türkmen bölgelerinin Güney Azerbaycan’la ortak milli menfaatlerinin mevcut olduğuna ve bu sıkıntıların çok hayati ve stratejik bir konu olan Zengezur Koridoruna ve Güney Azerbaycan Türklerinin kaderini belirleme hakkına ulaşmasıyla ilgili olduğunu çok iyi biliyoruz. Nitekim gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve Türkmen kardeşlerimize tam desteğimizi beyan ediyoruz.

Güney Azerbaycan siyasi örgütleri olarak, İran İslam Cumhuriyeti'nin gayri meşru rejiminin PKK ve Haşdi Şabi gibi terör gruplarını örgütleme, donatma ve silahlandırma konusundaki istihbarat, güvenlik ve askeri politikalarının Türkmen siyasi güçleri arasında suni karşıtlık yarattığının bilincindeyiz.

İslam Cumhuriyeti'nin müdahaleci ve gayri meşru rejimi, Güney Azerbaycan'da, özellikle Türkiye sınırlarında ve stratejik Hazar Denizi'nin kıyılarında, bölgenin demografik yapısını değiştirme ve terör örgütü PKK için kamplar oluşturma şeklindeki kirli politikalarını yürütmenin yanı sıra Irak'ın kuzeyinde ve Suriye’de hain emellerine ulaşmak için terör projelerini de ilerletmektedir.

Şunu kesin olarak biliyoruz ki, Kuzey Irak ve Suriye'deki aziz Türkmenlerin birlik ve beraberliği, örgütlenmesi, Kerkük'teki tüm komploların üstesinden gelmenin tek çözümü olacaktır.

Çünkü Güney Azerbaycan'ın siyasi güçleri, İran İslam Cumhuriyeti'nin gayri meşru sisteminin tüm hilelerine ve komplolarına rağmen, örgütlenme, birlik ve yakınlaşma olmadan çeşitli tehlikelere gelecekteki bölgesel yayılmacı politikalar da dahil olmak üzere karşı koyulması pek zor olacağının anlayış ve kanaatine varmışlardır.

Duyduklarımız, ne yazık ki, Kerkük Türkmenleri arasında ulusal ve vatani bütünlüğü savunmak yerine bazı akımların anlaşmazlıklara yol açıp birlik ver beraberliğe karşı çıkarak önde gelen Türkmen örgütlerini zayıflattığı doğrultusundadır.

Bu ayrılıkların kaynağının İslam Cumhuriyeti'nin istihbarat güvenlik kurumlarında olduğuna zerre kadar şüphemiz olmaksızın, Türkmen milleti bu komploları mutlaka titizlikle bozacağını ümit ediyoruz! Tüm potansiyelimizle ve gerekli olan tüm imkanlarımızla bu sevdiklerimizin yanında olduğumuzu ve olacağımızı bir kez daha vurguluyoruz.

Azerbaycan Milli Hareketinin Siyasi Örgütleri

1- Güney Azerbaycan Demokrat Partisi

2- Azerbaycan Merkezi Partisi

3- Azerbaycan Milli Direniş Teşkilatı- Direniş

4- Azerbaycan Öğrenci Harekâtı- AZOH